Moja priča – najprodavanija autobiografija svih vremena koja će vas inspirirati za nove pobjede

30.05.2019. Piše: Tatjana Barat
header image

Prodana je u više od 10 milijuna primjeraka, od čega njih 725 tisuća u prvom danu, i prevedena je na 45 jezika, čime je postavila nove rekorde svog žanra. Dakako, riječ je o autobiografiji „Moja priča“ Michelle Obama.

Kada je tijekom rješavanja zadatka u vrtiću pogrešno imenovala jednu boju, mala Michelle nije mogla spavati od uznemirenosti. Već je tada shvatila da želi težiti izvrsnosti i od te ideje nije nikada odustala. Čak i kada joj je studentski savjetnik rekao da nije „materijal“ za Princeton, iako je bila među 10 posto najboljih učenika svoje škole, Michelle to nije spriječilo u ostvarivanju zacrtanog puta. Ne samo da je upala na Princeton nego je školovanje i nastavila na Harvardu na studiju prava.
Radeći u jednoj odvjetničkoj tvrtki u Chicagu, upoznala je osobu s kojom će desetljećima kasnije pokoriti ne samo Sjedinjene Američke Države nego i čitav svijet – Baracka Obamu.
Sve su ovo neki od detalja koje nam bivša američka Prva dama otkriva u svojim memoarima koji su oduševili svijet. Otkriva detalje iz života prije nego što je uopće upoznala budućeg supruga, razdoblje predsjedničkih izbora, život u Bijeloj kući i život nakon nje.
To čini iskreno, s nerijetko sirovim opisima, uz dozu humora, elegancije i onime po čemu je i najpoznatija – feminističkoj borbi za prava svih žena, djevojaka i djevojčica. Upravo ju je takav pogled na svijet i drastično odvojio od svih drugih prvih dama. 

Novo lice Bijele kuće

Feministkinja od samog svog početka, Michelle je znala da uloga Prve dame podrazumijeva svesrdnu podršku suprugu te da sama uloga uopće i postoji zbog muškarca. Žena ne može obnašati dužnost Prve dame ako ne stoji iza muškarca. I dok su brojne druge žene koje su joj prethodile, tu svoju ulogu obnašale samo figurativno, uz neizostavna pojavljivanja u javnosti, obično koji centimetar iza suprugovih leđa, Michelle je odabrala drugačiji put – i tako otvorila put brojnim djevojčicama kojima je uzor.
Kada se našla u središtu svjetske pozornosti, činila je sve kako bi što većem broju djevojčica otvorila put prema školovanju, naučila ih kako poštovati same sebe i dati im do znanja da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Svojim pristupom inkluzivnosti postala je jedna od najutjecajnijih i najvoljenijih žena našeg doba.
Pomogla je u stvaranju najsrdačnije i najotvorenije Bijele kuće u povijesti, dramatično zaokrenula način života u obiteljima ne samo svojim feminističkim stavovima, nego i stavovima o zdravijem i aktivnijem življenju, stojeći pritom uza svojega supruga, a ne iza njega, dok se susretao s nekim od najtežih trenutaka u povijesti moderne Amerike.
Uvrštena je i u knjigu Priče za laku noć za mlade buntovnice  Francesce Cavallo i Elene Favilli, svjetski hit koji je promijenio tijek razvoja dječje književnosti, čime je još jednom naglašeno kakav je uzor djevojčicama diljem svijeta.
 
Sve je to prepoznala i izdavačka kuća Crown Publishing Group od koje je Michelle primila predujam od 60 milijuna američkih dolara za Moju priču. I nisu pogriješili. Prodaja raste svakim novim danom, a nadahnuće koje proizlazi iz pročitanog teksta uvjerit će vas da ništa nije nemoguće, čak i ako okolina misli drugačije.
Baš kao što je govorila i sama Michelle: „Uvijek ostani svoja i nikada nemoj dopustiti da te ono što netko drugi kaže odvrati od zacrtanih ciljeva.“.
Ona je čitavim svojim putem ostala dosljedna sebi, živeći pod svojim uvjetima, a u svojim memoarima prikazala nam je i drugu stranu sebe, onu često skrivenu zidovima Bijele kuće, no itekako stvarnu, potrebnu i iskrenu. I zato, posegnete li ikada i za jednom autobiografijom, neka to bude ova nagrađena nagradom NAACP Image za izuzetan doprinos književnosti. Nećete požaliti.
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?