Mali požari posvuda: stiže remek-djelo prema kojem se snima serija s Reese Witherspoon

22.10.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Početkom studenog u naše knjižare stiže dugo očekivana knjiga godine koja je diljem svijeta već srušila rekorde čitanosti i prema kojoj će se snimati serija. Već je sada možete naručiti u pretprodaji.

Nakon što je svijet osvojila svojom knjigom „Sve što vam nisam rekla“ prema kojoj će se snimiti film, Celeste Ng, hvaljena i nagrađivana američka književnica azijsko-pacifičkog porijekla, još je jednom osvojila srca čitatelja, ali i struke.
Naime, na Goodreadsu, poznatoj društvenoj mreži koja okuplja zaljubljenike u pisanu riječ, njezin je novi roman „Mali požari posvuda“ proglašen najboljom knjigom 2017. godine.
Mišljenju čitatelja pridružili su se i brojni drugi. O tome dovoljno govori i činjenica da su je Amazon, Barnes & Noble, Entertainment Weekly, Guardina, BuzzFeed, Esquire, Washington Post, Huffington Post, Hustle i mnogi drugi također proglasili knjigom godine.
Uskoro kreće i snimanje mini televizijske serije prema knjizi i to po uzoru na „Male laži“, seriju koja je ponovila uspjeh istoimene knjige autorice Liane Moriarty. Scenarističku i producentsku palicu imat će Liz Tigelaar, a poznato je i da će se u glavnim ulogama naći Kerry Washington i Reese Witherspoon.

Obiteljska, rasna i međuljudska pitanja

No prije nego što serija bude snimljena i stigne na male ekrane, vrijedi pročitati knjigu. Evo zašto zaslužuje našu pažnju.
Baš kao i u „Malim velikim lažima“, radnja je smještena u idilično malo mjesto, ovaj put nedaleko Clevelanda. Čarobni obiteljski prizori, ulice i kuće nalik onima u bajkama i naoko savršeni stanovnici čine Shaker Heights, bogato predgrađe spomenutog Clevelanda, mjestom u kojem bi svatko poželio živjeti. Jedna od stanovnica je i Elena Richardson, koja se više od svega voli pridržavati jasno zacrtanih pravila. No kada iznajmi kuću pridošlici, samohranoj majci i umjetnici Miji Waren te njezinoj kćeri Pearl, polako, ali sigurno mijenja se slika idiličnog mjestašca.
U početku svi članovi obitelji Richardson ne mogu odoljeti Miji i Pearl, no za razliku od Elene, Mia prezire pravila zbog mračne tajne iz prošlosti. I to će se pokazati upravo kada prijatelji obitelji Richardson odluče posvojiti bebu kineskog porijekla. Eleni nisu jasni Mijini motivi u cijeloj priči pa kreće u istragu koja će je dovesti u veliku opasnost.
„Mali požari posvuda“ tako istražuju svu težinu duboko zakopanih tajni, traženje identiteta, kao i sve izazove majčinstva, a napose opasnost vjerovanja da strogo slijeđenje pravila može spriječiti katastrofu.
Autorica, iako poseže za vrlo jednostavnim jezikom i stilom pisanja, uspijeva dočarati složen karakter svakog lika, sa svim njegovim vrlinama i manama, a pritom ne zaostaje ni jezična karakterizacija likova, u skladu s njihovom dobi. Odmiče se od crno-bijele tehnike opisivanja likova pa tako gotovo da ni u jednom trenutku nećete znati na čijoj ste strani. I upravo je to ljepota ovog romana koji donosi empatičan pogled na međuljudske odnose, pitanja rase i klase, a sve to u okrilju gradića, u kojem je nekada zaista živjela i sama autorica, koji gotovo da je još jedan zaseban lik romana.
Podsjetimo, da biste osigurali svoj primjerak knjige, možete je rezervirati već u pretprodaji, a dok ne stigne na vašu adresu, pogledajte i poslušajte poruku koju je autorica iznijela svojim budućim hrvatskim čitateljima.
https://www.youtube.com/watch?v=c2DZbsOxoJ8

 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?