Knjige i igre djetinjstva: Što smo to nekada čitali i kako smo se igrali?

20.03.2019. Piše: Hoću knjigu
header image

Sunčani dani ožujka pozivaju na igru i zato je upravo ovaj mjesec u svim Hoću knjigu knjižarama, kao i internetskoj trgovini, posvećen igri i dječjoj knjizi. Tom smo se prilikom osvrnuli i na naše najdraže knjige i igre djetinjstva koje se i danas mogu nabaviti u Hoću knjigu knjižarama.

Gumi-gumi, graničari, Školica, Crna kraljica 1,2, 3; Dan – noć, pikule ili špekule, Leti, leti... Sve su to samo neke od igara u kojima smo uživali kao djeca. Mogli smo sate provoditi igrajući te igre, ali nisu zaostajale ni društvene igre. Primjerice, koliko smo se samo puta ipak naljutili kada bismo izgubili u igri Čovječe, ne ljuti se, koliko smo puta vjerno „kupovali“ nekretnine u Monopolyju i sanjali o tome da ćemo baš tako raditi i kao odrastemo, izmišljali nepostojeće nazive ili pak kriomice zavirivali u atlas prilikom igranja Grad – država? A da ne spominjemo koliko smo puta stali na vlastite Lego kockice i osjetili nepodnošljivu bol. No ipak su to bile naše kockice uz koje smo postajali pravi mali arhitekti i na koje se nismo mogli ljutiti.
Kada nam je pak bilo dosta vlastite igre, uputili bismo se u pustolovine književnih junaka. Bili smo poželjeli provesti barem jedan dan kao Pale sam na svijetu, živjeti s konjem i majmunom baš kao Pipi Duga Čarapa, okusiti praznike na Alpama poput Heidi, a zdušno smo navijali i za junake zatočene u vlaku u snijegu.
Kada danas pogledamo na te dane, jasno nam je da je bila riječ o posebnom čarobnom dobu. Iako se ti dani ne mogu vratiti, ono što se može vratiti je uživanje u tim istim igrama i knjigama. Naime, upravo su to neki od naslova i igara koje možete nabaviti u našem Mjesecu igre i dječje knjige.
 Želite li ih nabaviti za same sebe ili pak za svoju djecu, sada je pravo vrijeme. Ako ste zaboravili pravila nekih od igara ili likova iz najdražih knjiga, ne brinite. Zajedno ćemo se podsjetiti.
IGRE ZA SVE GENERACIJE
Mnogima i danas najdraži Monopoly postoji u brojnim varijantama pa tako u našim knjižarama možete naći i one s likovima Ricka i Mortyja iz istoimene animirane serije, s likom pčelice Maje, hrvatsko izdanje ili pak klasični Monopoly. Koju god odaberete, pravila su jasna: dva do šest igrača nastoje sakupiti što više novca kupnjom i prodajom nekretnina te ostati posljednji igrač u igri.
Odlučite li se za Domino, igru će začiniti male pločice podijeljene na dva kvadrata u kojima su ili prazna polja i polja s od jedne do šest točkica, a pobjednik je onaj koji prvi ostane bez svih svojih pločica. U našim knjižarama možete birati između putne magnetne inačice, igre s likovima životinja za najmlađe, kao i klasičnih verzija. 
Jasno, uživanje u društvenim igrama ne bi bilo potpuno bez kultnog Čovječe, ne ljuti se, a naša drvena inačica na vašim će policama biti godinama u savršenom stanju. 
Zaželite li se nešto zahtjevnijeg misaonog rada, a ujedno i želite provjeriti svoje znanje zemljopisa, posegnite za igrom Grad – država koju kod nas možete naći u inačici s kockicama.
Kada smo kod kockica, vrijedi spomenuti i one mnogima najdraže – Lego kockice, primjerene i za zaljubljenice u princeze, kao i u super-junake, a ovaj su mjesec snižene 20 posto.
PUSTOLOVINE NA STRANICAMA KNJIGA
Međutim, često smo super-junake tražili i među koricama knjiga. Tko se ne sječa Pipi Duge Čarape, najjače djevojčice na svijetu s pjegicama i crvenom kosom koja proturječi odraslima, živi u Villi Villekulla sa svojim ljubimcima i ima punu vreću zlatnika? Ili pak također sasvim posebne djevojčice Heidi koja je, ostavši bez oba roditelja, morala otići živjeti u Alpe te je baš kada se činilo da se tamo sasvim dobro snašla bila premještena u bogatašku kuću? Ipak, ono što je ondje naučila višestruko će joj koristi i jednom kada se vrati na Alpe, mjestu na kojem ne postoji ništa ljepše od mirisnih proplanaka i kozjeg mlijeka.
Baš poput Pipi, u prirodu i svoju skromnu kućicu bio je je zaljubljen i Ježurka Ježić, kultni Čopićev junak Ježeve kućice koji nas je naučio da su rad, poštenje i ljubav najveće ljudske vrijednosti.
U važnost pomoči drugih ljudi i nužnosti postojanja ljudskih vrijednosti uvjerili su se i junaci Lovrakova Vlaka u snijegu. Uz njih smo zdušno navijali i pjevušili, a kada je vlak napokon krenuo, dijelili smo njihovu sreću.
I da upravo takve sitnice čine sreću, pokazale su pustolovine koje je doživio junak knjige Pale sam na svijetu. Sreća što je sve to samo sanjao i shvatio da su prijateljstvo i ljubav nešto najljepše što život pruža.
Zato, ako želite da i vaša djeca uživaju u ovim igrama i druže se s ovim junacima, baš kao što ste i vi nekada, razveselite ga nekim od ovih knjiga ili igara. No tko kaže da i na svoje police ne možete spremiti barem jednu dobru društvenu igru? Uostalom, neke stvari nikada ne izlaze iz mode, neovisno o našim godinama.

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?