5 kreativnih načina kojima ćete potaknuti ljetno čitanje kod svojih mališana

31.07.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Iako je ljeto i djeca odmaraju od čitanja lektira, to ne znači da ne smiju zaviriti ni u jednu knjigu. Evo kako ljetni čitanac može biti zabavan kao igra…

U našim se knjižarama diljem Hrvatske može naći pregršt novih i klasičnih dječjih naslova za sve uzraste, a kako biste ljetno čitanje pretvorili u pravu avanturu koja će se pamtiti, donosimo kreativne načine kako to napraviti.

Čitanje razvija empatiju, obogaćuje dječji rječnik

Čitanjem bilo kojeg tipa teksta ostvaruje se nekoliko razina primanja i obrade teksta – misaono, emotivno i fantazijsko. Osim toga, čitanje razvija empatiju, bogati dječji rječnik, poboljšava pamćenje te poboljšava razumijevanje svijeta oko sebe. Koristi čitanja još su veće kada djeca to čine putem igre. Tada nisu ni svjesni da je ono što im se predstavlja proces učenja jer u tom trenutku nisu u okvirima formalnog stjecanja znanja, a to omogućuje veću slobodu i otvorenost novim iskustvima. Zato je ljeto idealno za pretvaranje čitanja u pravu igru, a koristi koje će imati od toga i kada počne nova nastavna godina, mnogostruke su. 
Evo kako čitati  tijekom ljeta na pomalo drugačiji način.

Zabavne aktivnosti oko stola

Sve što trebate je odabrana knjiga, malo mašte, pokoji papir, bojice i kockica s oznakama od jedan do šest kakva se može pronaći u brojnim društvenim igrama. To je dovoljno za brojne varijacije zadataka uz koje će ljetno čitanje biti uživancija. Primjerice, dijete može bacati kockicu, a svaki broj na njemu neka označava drugi zadatak. Recimo, jedinica može biti vezana uz pisanje najave ili reklame za knjigu koju čita, dvojka se može vezati uz dva pitanja na koja bi dijete voljelo dobiti odgovore od likova nakon čitanja, trojka može zadati čitanje omiljenog ulomka kućnom ljubimcu i slično.
Također se poigrajte bojicama pa neka dijete napravi straničnik koji će tematski odgovarati pročitanoj knjizi. Može nacrtati naslovnicu ili osmisliti strip nakon čitanja knjige. Mogućnosti su beskrajne.

Osnujte obiteljski čitateljski klub

Diljem zemlje u knjižnicama i školama postoje razni književni klubovi, no zašto ne biste vi s djetetom organizirali jedan u vlastitoj kući? Kupite ili posudite dva primjerka jednake knjige u knjižnici u skladu s djetetovom dobi. Jedan primjerak neka čita dijete, a drugi oba roditelja ili drugi članovi obitelji. Dogovorite vrijeme u kojem morate pročitati knjigu, a potom izmjenjujte iskustva i razgovarajte o tematici knjige i pitanjima koja otvara. Vjerujte, dijete će ovo zauvijek pamtiti.

Lovite što više mjesta, a ne što više knjiga

Umjesto da djetetu zadate da tijekom ljeta pročita barem pet knjiga, zašto ne biste okrenuli izazov i zadali mu da čita na pet različitih mjesta? Čitanje u vrtu ispod breze, u parku, na gradskoj plaži ili u šatoru kraj jezera ne zvuči nimalo loše. Fokusirajući se na traženje zanimljivih mjesta, dijete će nesvjesno čitati sve više jer će se lov za lokacijama za njega pretvoriti u lov na „blago“.

Odredite tematsko književno ljeto

Ljeto je vrijeme u kojem dijete ne mora čitati lektiru nego ono što zaista najviše voli. Zato možete cijele ljetne praznike oformiti oko tematskog čitanja. Primjerice, ako dijete voli čitati dnevnike poput onoga Pauline P., potražite što više takvih naslova. Ako voli avanture u kojima su dječaci glavni junaci, birajte takve naslove. Ako ga privlače priče u kojima se radnja vrti oko životinja, birajte takve. Pritom je samo važno da dijete odabere ono što je njemu najdraže.

Čitajte izvan okvira

No ne morate posezati samo za beletristikom. Važno je da dijete bilo što čita jer će mu u suprotnom prvi tjedni rujna biti iznimno teški, pogotovo ako je riječ o djetetu koje je netom završilo prvi razred osnovne škole. Zato neka čita i stripove koji su odlični za učenje o sažimanju teksta, o skladu crteža i riječi, za prepoznavanje onomatopeja i slično. Neka čita dječje zabavnike i dječje časopise. Čak i kada se nalazite u restoranu, dajte mu da pročita jelovnik.
Za kojim god prijedlogom posegnete, imajte na umu da bi ovi preostali ljetni tjedni trebali biti ispunjeni što raznolikijim aktivnostima, ali i sa što više igre. A čitanje može biti jedna od najuzbudljivijih igara.
 
 
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?