Oblikuje li nas djetinjstvo? Otkrijte uz junake književnih klasika modernog doba

05.01.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Nova godina donosi nove popuste od 10% u knjižarama Hoću knjigu. U suradnji s književnim blogom Čitaj knjigu preporučujemo tri naslova koja nećete moći ispustiti iz ruku

Jeste li već pronašli svoje mjesto pod suncem ili još uvijek pokušavate otkriti tko ste i koji je vaš životni put? Pamtite li svoje djetinjstvo kao razdoblje prvih snažnih prijateljstava, prvih ljubavi, avantura i putovanja, ali i poneke ne tako lijepe uspomene? Jednako je i s našim junacima, protagonistima triju iznimnih književnih ostvarenja koji će vam svaki na sebi svojstven način pokazati koliko je važno pronaći samog sebe, ali i to da ne treba očajavati ako nam to ne uspije onako kako smo zamislili. Peter, Pax, Maddy, Olly, Mikael i Lisbeth povest će vas na nezaboravno putovanje za sve generacije.

Sara Pennypacker: „Pax“
Jedna od najboljih knjiga koju možete pročitati, a koja je prošle godina bila objavljena u hrvatskom izdanju, svakako je dirljiva i neobična priča o liscu Paxu i dječaku Peteru. Iako je prvotno bila pisana za djecu te je gotovo odmah nakon objave proglašena dječjim klasikom, riječ je o izvanrednom djelu za baš sve generacije. Priča prati malog lisca Paxa i dječaka Petera koji su u gotovo isto vrijeme ostali bez svojih majki te su se sasvim slučajno presjekli njihovi životni putevi. Između njih se razvija snažno i čisto prijateljstvo koje i jednome i drugome pomaže prevladati teške trenutke. Međutim, rat je pred vratima, a kako se Peterov otac prijavio u vojsku, svog sina mora preseliti u 400 kilometara udaljeno mjesto kod bake i djeda, što znači da Pax ne može ići s njime. Peter teška srca ostavlja Paxa u šumi, ali već idućeg dana požali i kreće u potragu za najboljim prijateljem. Istodobno to radi i Pax, a na svome  putovanju svaki od njih uči o emocijama, prirodi, odnosima s drugima, ali ponajviše o samome sebi. Njihova su putovanja ujedno i metaforička putovanja koja će zauvijek promijeniti njihove živote.

Nicola Yoon : „Sve, baš sve“
Još jedna iznimna i drugačija knjiga iz prošle godine, prema kojoj je snimljen i film, govori o još jednom neobičnom odnosu, no ovaj put neobičnim ga čine okolnosti u kojoj se upoznaju tinejdžeri Olly i Madeline. Bila bi riječ o jednoj u nizu adolescentskih ljubavi da pred sobom nemamo iznimne junake Madeline i Ollyja, dvoje nevjerojatno hrabrih mladih ljudi.
Madeline još od svog rođenja boluje od teškog oblika imunodeficijencije, odnosno u potpunosti je alergična na vanjski svijet pa s majkom živi u kući koja je dizajnirana za njezine potrebe. Školuje se putem interneta, obožava književnost, gledanje filmova i društvene igre, no nikada nije bila izvan kuće. Nakon njezinog 18. rođendana, u  susjedstvo se doseljava njezin vršnjak Olly koji i sam krije mnoge obiteljske tajne. Kao rezultat slučajnog pogleda preko prozorskog stakla i dugih noćnih dopisivanja, između njih se rađa prava ljubav pa Maddy više od svega želi izaći van na barem jedan dan i raditi sve što rade ljudi njezinih godina. Shvaća da život iza zatvorenih zidova nije život pa dvoje mladih odluči riskirati baš sve za nekoliko trenutaka sreće.
Baš kao i Peter i Pax, Maddy i Olly (iako nešto stariji) također traže svoje mjesto pod suncem i trenutke vrijedne življenja. Čak i ako vam se čini da ste prerasli književnost za mlade, obećavamo da će vas ova knjiga naprosto oduševiti i ukazati vam na ono što je zaista važno u životu.

David Lagercrantz: "Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu"
Ljubitelji Stiega Larsona dočekali su još jedno iznimno ostvarenje koje također daje pogled u važnost djetinjstva – novi  nastavak Millennium serijala, koji je napisao švedski novinar i književnik David Lagercrantz, nastavljajući Larssonovu ostavštinu nakon njegove smrti. Već poznati likovi Lisbeth Salander i Mikaeel Blomkvist u najnovijem nastavku kreću u njima svojstvenu potragu dok je Lisbeth još iza rešetaka, a Mikael piše reportažu o onome što otkrivaju.
Protagonistica Lisbeth, ujedno  i jedan od glavnih razloga iznimne popularnosti Millenium serijala, ovaj put zadire duboko u svoju prošlost i podsvijest. Iza njezine vanjštine okarakterizirane tetovažom zmaja, piercingom i gotičkom modom, krije se iznimno snažna i hrabra žena koja ne može podnijeti gledanje scena nasilja, koja se bori protiv političke elite, a u najnovijem nastavku i raskrivanja rasizma u Švedskoj. No, za razliku od svih dosadašnjih istraga, ova će je povesti na put otkrivanja same sebe. Lisbeth istražuje svoje korijene, što je dovodi do otkrivanja duge povijesti zločina nad djecom pripadnicima nacionalnih manjima u Švedskoj, a pred čitateljima se otkriva i pozadina nastanka Lisbethine tetovaže.

Knjige za sve generacije i sve ukuse
Zavirite li u  bilo koji od ovih naslova, nećete pogriješiti. Iako je božićno vrijeme darivanja iza nas, za poklanjanje knjige uvijek je pravi trenutak. Zato navratite u naše knjižare i odaberite „Paxa“ i „Sve baš sve“ za ljubitelje „Malog princa“ i neobičnih, toplih životnih priča, a „Čovjeka koji je lovio vlastitu sjenu“ za ljubitelje Larsona i švedskih krimića.
 
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava